היי חברים!
אנחנו עושים קומפוסט בבית ואשמח לכל מני טיפים איך לנהל אותו.
מה מותר לזרוק לקומפוס מה אסור?
איפה למקם את הפח קומפוס?
שמעתי שצריך לערבב את הקומפוס?
העיריות מספקות פחים?
אשמח לכל העצות שתוכלו לספק לי
top of page
To see this working, head to your live site.
איך לעשות קומפוס
איך לעשות קומפוס
2 comments
Like
2 Comments
Circular Economy
Waste exports
Industrial Wastewater Technologies
Mobile +972-54-7499711 | Email sales@sutok.co.il | Address Haifa Israel | © 2022 by Sutok | Site Map
bottom of page
אחד החסמים במעבר לקומפוסטציה מפסולת אורגנית ביתית טמון בלוגיסטיקה. מאיפה מתחילים... איך להימנע מבלאגן וריחות... אנחנו כל כך רגילים לשגר את השאריות לפח ולשכוח, ואם יש קצת ריח זה סימן שהגיע הזמן לזרוק את הזבל לפח שמחוץ לחצר, ומעכשיו זו כבר לא הבעיה שלנו. אז זהו, שכן... אזכיר בקצרה שפסולת אורגנית שנשלחת להטמנה פולטת לאוויר גזי חממה שגורמים לשינויי אקלים (לאורך כל הדרך - יותר משאיות לאיסוף מהרחובות, יותר תנועה על הכבישים בדרך אל המטמנה וגם זה מסבך ת'עניינים כי צריך לשאוב יותר נפט ולזקק עוד דלק ותוצרי הלוואי הופכים לעוד פלסטיק, ויותר צמיגים שצריך להחליף וכו' וכו' וכו', ובמטמנה מתרחש פירוק שממנו נפלטים גזי חממה, בקיצור, הכל עלינו. ובגדול). אז תכלס, בכדי לפשט את העניינים: המצרכים:
לבחירתכם: מיכל גדול עם מכסה (במקרה של חצר קטנה) או - 3-4 משטחים (במקרה של חצר גדולה)
קערה, סיר ישן, או דלי קטן עם מכסה, להעמיד על השיש
ארגז לחומר יבש - עלים, גזם דק, דשא קצוץ, קש, ניירות עיתון מופרדים (לא מגזינים), קרטוני ביצים וכיו"ב - תערובת מהחומרים האלו, מה שיש, אין חשיבות לכמות של כל אחד מהם.
אופן ההכנה: מכינים את הקומפוסטר בהתאם למה שבחרתם:
ראשית בוחרים מקום מוצל בפינת החצר.
מיכל גדול - מנסרים את הקרקעית שלו כך שיעמוד על אדמה, וקודחים בו מס' חורים בצדדים.
משטחים - ישנן שיטות רבות וכולן מוצלחות - בחרו את זו שמתאימה לכם מתוך הרשת. שימו לב שזהו קומפוסטר פתוח ולכן עלול למשוך חתולים, כלבים ובע"ח אחרים. בשיטה זו מומלץ לקמפסט אך ורק שאריות ומזון צמחונים.
ממקמים ליד הקומפוסטר את הארגז ובו החומר היבש.
את הכלי המיועד להעמדה על השיש, העמידו על השיש.
את כל שאריות המזון (בשר? אחת ל- ובכמויות קטנות, בכל מקרה ללא עצמות), השאריות מתהליך הכנת המזון, מזון שנשכח במקרר או בתיק של הילדים, זר פרחים שנבל, מפיות נייר לבנות, קליפות ביצים וכו' - רכזו בכלי שעל השיש. פעם ביום, או בהתאם לצורך, רוקנו אותו לקומפוסטר שבחצר.
בהתאם לכמות החומר הרטוב (השאריות מהבית) - הוסיפו חומר יבש (אם שמתם מעט רטוב - שימו חופן יבש, אם שמתם הרבה רטוב - כסו בשכבה יבשה. שיטת השכבות חשובה להפחתת מטרדי ריח ולאיזון תהליכי הפירוק. אם יש, אפשר להוסיף אדמה מדי פעם.
בקיץ, מומלץ לערבב קלות את הערימה ולהרטיב אותה מפעם לפעם (אני רוחצת את הכלי שעל השיש אחרי שרוקנתי אותו ואת ה"מיץ" שופכת לקומפוסטר).
למניעת ריחות בתוך הבית שימו קרטון ביצים או נייר עיתון בתחתית הכלי שעל השיש, לספיגת הנוזלים.
פתיתי הקומפוסט הראשונים יהיו מוכנים לאחר 2-4 חודשים (תלוי במזג האוויר ובכמויות האדירות שתגלו שאתם מאכילים אותו). במקרה של מיכל אפשר להטות אותו ולהוציא את הקומפוסט מלמטה. במקרה של קומפוסטר פתוח, מומלץ להכין מראש שני תאים, כך שכשהראשון מלא, מכסים אותו בגזם ומתחילים למלא את השני, ועד שהוא מתמלא, הקומפוסט בתא הראשון כבר מוכן.
כפי שכתבתי בעבר, אם אין לכם צורך בקומפוסט עצמו - אפשר לפנק מישהו אחר במתנה הזו, או פשוט לתת לחומר להמשיך להתפרק בתוך הקומפוסטר, אבל בשביל זה כדאי להצטייד בחבית גדולה (סטייל חביתות), או פח רחוב ישן וסדוק.
שאלות? רעיונות? תמונות?
שאלות לעניין -
פה תמצא תשובות לחלק מהשאלות -
https://www.sutok.co.il/forum/qyymvt-bhyshg-yd/mkhshbvt-l-psvlt-mzvn-vshr-yrqvt
לגבי העירייה - האם אתה מתכוון לפח שמוצב על השיש? כי לזה יתאימו סיר ישן, קערה, או וכלי קיבול אחר. בכל מקרה לגבי החלוקה, זה תלוי היכן אתה גר. הכי טוב להתקשר למוקד העירוני ולשאול.