אין זמן יותר מתאים משנה חדשה (וסגר) בשביל להתחדש במיומנות חדשה שתחמם את הלב, תרחיב את הקיבה, תמלא את הבית בריחות נעימים, ותעזור לסביבה. מעבר להכנת לחם ביתי ומיני מאפים תספק לכם את כל אלה ואף יותר. למיטיבי לכת, הכנת וגידול מחמצת ביתית, המחליפה את השמרים הקנויים, תעשה עם הלחם פלאים!
איך תרמנו לסביבה פה? קודם כל חסכנו אריזות לא מתכלות של לחם קנוי. אם אדם ממוצע צורך כיכר לחם אחת בשבוע, מדובר בכ- 52 אריזות בשנה לאדם, שהן כמעט 500 מליון אריזות בשנה רק בישראל. כמובן שלזה מתווספות עלויות סביבתיות נוספות שבתהליך השינוע.
רוצים לשתף אותנו בתמונות או מתכונים שלכם? אתם מוזמנים לשתף כאן בתגובות
מתכון ראשון בתגובות עלינו, בתאבון
מתכון ללחם מחמצת שבתמונה:
1) לערבב 400 גר' קמח (המלצה: 200 גר' קמח לבן, 100 גר, כוסמין, 100 גר, קמח מלא) עם 300 גר' מים עד קבלת מסה ראשונית (לא ללוש), לתת לבצק לנוח מינימום חצי שעה ועד כמה שעות במקרר.
2) להוסיף 100 גר' מחמצת פעילה + 8 גר' סוכר חום ולהטמיע בבצק כחצי דקה-דקה.
3) להוסיף 9 גר' מלח וללוש את הבצק במשך מספר דקות עד שהבצק חלק לגמרי. הבצק מאוד דביק לכן מומלץ ללוש עם ידיים רטובות או במיקסר.
4) כעת לתת למחמצת לעבוד כמה שעות בטמפ' החדר- עד יממה במקרר (ניתן ואף מומלץ לבצע קיפולי בצק בשעה-שעתיים הראשונות ובמרווחים של חצי שעה).
5) לעצב את כיכר הבצק לכדור או צורה אחרת (העיצוב מתבצע ע"י קיפול קצוות הבצק למרכזו).
6) להדליק תנור לחום 250 מעלות, להכניס לתנור קצת מים כדי שתיהיה לחות גבוהה, בזמן שהתנור מתחמם הבצק שלנו נח עוד קצת (כחצי שעה).
7) לאפות את הלחם ב 250 מעלות במשך כ 10 דקות, להוציא את כלי המים מהתנור ולהנמיך לחום 220 מעלות להמשך אפייה במשך כ30-35 דקות עד שהלחם נראה שחום וקשה למגע.
כמה טיפים: ניתן ואף מומלץ להתחיל עם כמות מים קטנה יותר על מנת שנקבל בצק נח יותר לעבודה ופחות דביק, למשל במקום 300 גר מים לשים 280-290.
עבודה עם קמח לבן נוחה יותר מאשר קמחים מלאים לכן מומלץ להתחיל מלחם מקמח לבן.
עבודה עם ידיים רטובות מונעת את הדבקות הבצק ליד, בשלב עיצוב הבצק ניתן להעזר בקצת קמח.
קיפול בצק נעשה ע"י הרמה של קצוות הבצק לכיוון מרכזו על מנת לתת לבצק נפח ומרקם חזק יותר.
הכנת בצק עם מחמצת הינו תהליך ארוך אך רוב העבודה נעשית ע"י המחמצת ולא על ידינו. ואל תתיאשו, ככל שתתמידו תרגישו את השיפור ואת הסיפוק שבתהליך :)