בכל העולם מדברים על שתילת עצים כפיתרון (חלקי) לבלימת ההתחממות הגלובלית. כלי התקשורת דיווחי בקיץ האחרון שבאתיופיה ניטעו ביום אחד 350 מיליון עצים, וגם בישראל קמים ארגונים ועמותות לגיוס עצים נוספים למאמץ הגלובלי. יערות מאכל הופכים למחזה נפוץ סביבנו. מאד קשה עד בלתי אפשרי לכמת את תרומתו של עץ בודד להפחתת גזי חממה, כיוון שהמשתנים הם מרובים (סוג העץ, גודלו וגילו, כמות העלים, תנאי אקלים, סוג הקרקע ועוד), אך אין עוררין שעצים, וצמחייה בכלל, חיוניים ביותר לצורך חילופי הגזים - הפחתת פחמן דו חמצני וייצור חמצן. לכן, בתור התחלה, לפני שאנו רצים לנטוע עץ, יש לשמור על הקיים והצומח הנוכחי - מפני עקירה, בירוא, ריסוס ולעיתים אף גיזום מיותר. אז בואו נתחיל מאימוץ-עץ. קצת יחס לעץ (באמת!) ותשומת לב לתוכניות רשותיות שכוללות פיתוח שלעיתים היד בהן קלה על המסור.
זיהום האוויר הגלובלי מטריד אותנו, אך לעיתים אנחנו לא שמים לב שגם בסביבתנו הקרובה מתפתח זיהום אוויר, ולרוב אנחנו מקבלים את התופעות הנלוות אליו בחוסר תשומת לב. בתהליך הנשימה פולט כל יצור חי (כולל צמחים) פחמן דו חמצני, ב"תמורה" לחמצן אותו הוא שאף, ולכן גם לאדם תרומה לייצור גזי החממה באופן ישיר (ובעקיפין כמובן - בנסיעה, צרכנות, צריכת חשמל, צריכת מים (המפעילה משאבות אי שם) ועוד). אך אם החדר / הבית / הכיתה / המשרד - סגורים למשך זמן רב (כי קר/רועש בחוץ), ופתאום הנוכחים מתחילים לפהק, חשים עייפות או מחנק, זהו סימן לירידה ברמת החמצן בחלל החדר (במקרים קיצוניים יותר מדובר ב"תסמונת הבניין-החולה"), ובתור התחלה כדאי מאד לפתוח חלון או דלת. אך, מה עושים כשהאוויר מחוץ לחלל גם הוא עתיר זיהומים? אפשר פשוט לגדל צמחים כמטהרי אוויר.
צמחים בחדר מטהרים את האוויר. פשוטו כמשמעו. וכאשר מדובר בחדר מואר באור טבעי, הם יכולים לייצר הרבה מאד חמצן בשעות האור.
קירות ירוקים או צמחייה בחללים סגורים יכולה לשרת מטרות נוספות, מעבר לטיהור האוויר:
אלמנט עיצובי - צמחים ניצבים, או "נשפכים" ממדף גבוה כלפי מטה, סקולנטים
גידול צמחי "תועלת" - צמחיית מאכל בתוך החלל - תבלינים ועשבי תיבול
מחיצה "ירוקה"
הצללה
תרומה לאקוסטיקה והפחתת רעשים בחלל החדר
בידוד תרמי (במקרה של קירות ירוקים)
הסתרה של קיר מתקלף או סדוק
רוב צמחי הבית מסוגלים להסתפק במעט אור ומהווים תוספת יפה גם ובעיקר למי שגר בבניין ללא חלקת אדמה פרטית לטפח.
יש להקפיד על ניקוז טוב והשקייה נכונה על מנת להימנע מרטיבות בקירות או ברצפה.
המלצות לצמחים שאפשר להכניס לחדר מעכשיו לעכשיו (עד להתארגנות של קיר או מחיצה ירוקים):
ענפי מטפסים נפוצים שניתן להשריש אותם: חבלבליים למיניהם (לפופית נאה, Morning Glory), בת-שבע, פוטוס, קיסוס ועוד - שמים מספר ענפים באגרטל עם מים, ונותנים להם להמשיך לצמוח.
משרישים בטטה (3-4 קיסמים במותני הבטטה, קצה אחד בתוך כלי עם מים) ונותנים לה לגדול בתוך הבית. צמח הבטטה יפיפה, והעלים אכילים. את הבטטה ניתן לגדל תקופה ארוכה במים ולאחר מכן להעביר לעציץ עם אדמה.
ואם יש צמחים שגדלים בעציצים בחצר או במרפסת בתנאי צל, אפשר להכניס אותם הביתה.
מומלץ להכניס אל המבנה צמחים רב שנתיים ומרובי עלים. אפשר למקם אותם גם בחדר השירותים והמקלחת (שם הם יהנו מאקלים טרופי...).
ובנימה אופטימית זו - טיהור אוויר מהנה וירוק!
מוזמנים לשתף ברעיונות ובתמונות מהצמחיה המטהרת במבנים בהם אתם שוהים.
דבר נוסף
בגידול צמחים בצנצנת:
1. (וגם בתחתיות ניקוז של עציצים) עלולים להתפתח יתושים - שימו לב לתנועה חשודה של הזחלים ולהחליף את המים.
2. למניעת ירוקת וריקבון במים - שימו חתיכת פחם, או גפרור שרוף לחלוטין, הם ישמרו על צלילות המים ובריאות השורשים.
3. לא לשכוח להוסיף מים בהתאם לצורך.
שאלה מצוינת -
בעיקרון אם יש בבית פינה מוארת - אדן חלון, מרפסת סגורה, זה מצוין, אפשר להקדיש שולחן, סולם, או מדף לגידול צמחים.
אני ממליצה על הבאים:
1. צמחים שאפשר לאכול מהעלים או מהפרחים שלהם:
בטטה - או אפילו חצי בטטה, ניתן לגדל בצנצנת ולהוסיף את העלים לסלט או לתבשילים.
עלי סלק - קח "כיפה" של סלק (חלקו העליון, ממנו יצמחו עלים) ושים על מפית או צמר גפן לח. כאשר יתחילו לצאת שורשים, להעביר לצנצנת מים - אפשר לתמוך ע"י 3 קיסמים (נועצים אותם מ-3 כיוונים והם "יושבים" על שפת הצנצנת, כשהשורשים במים).
כרשה - מי שמשתמש בכרשה בשלבים,
חותך חלק ומחזיר למקרר, בטח שם לב שהחלק הפנימי גדל בכל פעם מחדש. אפשר לקחת את הבסיס הלבן ולגדל בצנצנת, הגבעול חוזר לגדול ממש תוך שעות, וניתן לקצץ אותו שוב ושוב. לאחר שיצאו שורשים אפשר להעבירו לעציץ או לאדמה. אצלי הוא אפילו פורח (וגם הפרחים אכילים ומוסיפים טעם "שומי" לסלט)
2. צמחי תבלין -
את אלו ניתן לגדל בעציץ או אדנית במקום מואר במטבח, ולקצוץ מהם בהתאם לצורך: פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, נענע, עירית, שמיר ועוד.
3. נבטוטים ונבטים - אמנם לא מגיעים לשלב טיהור האוויר כי נאכלים עוד לפני שלב העלים, אך מוסיפים עניין, מלאים בבריאות, ובעיקר - פשוטים להכנה, התוצאות מיידיות (בין יממה ל-3 ימים) וניתן לנשנש אותם כמו שהם, או כתוספת לסלטים, כריכים ותבשילים - אלפלפא, עדשים למיניהם, גרעיני חמניה, וכו'.
ממש מה"שדה" לצלחת!!
בהצלחה...
איזה צמחי מאכל אפשר וכדאי לגדל בבית?