הידעתם?
שעל פי נתונים (אתם יושבים?!),
על פי נתוני האו"ם, משפחה ממוצעת זורקת בכל שנה לפח האשפה כשליש מכמות המזון, שווה ערך ל- 8000 ש"ח.
זהו הערך הכספי של המזון אותו זורקת משפחה במשך שנה!
סליחה, זוהי עלות הרכישה בלבד למשפחה, ללא גידול, שינוע, אריזה, אנרגיה והרבה מים לגידול ולבישול...
הידעתם, שכאשר אנחנו זורקים את 3200 הש"ח לפח, המזון שאותו נזרוק מתייקר בכ-11%!!!
(כוס מים, מהר)
מזון שנשכח במקרר, בסיר על הכיריים, בקופסת האוכל, מזון רך מדי, קשה מדי, יבש מדי, רטוב מדי, מזון שקנינו בטעות, במבצע, כבר-הפשרנו, תיכננו ארוחה מרובת משתתפים והיא נדחתה, זה 3200 ש"ח ממוצע למשפחה לשנה!
ממש לא בכוונה. אם היינו יודעים, לא היינו זורקים. סליחה.
מה היא התרומה שלך, לדעתך, לנתונים אלו?
הסרטון הזה מציג את המציאות, המאד עגומה, יש לומר, על פי אירגון The Natural Step Israel.
מה הפתרון?
ראשית, קנייה נבונה. מתוכננת. על פי רשימה. ריכוז קניות ליום בשבוע.
לפני שמושיטים את היד לעוד מבצע השני בחצי מחיר-פריט נוסף בשקל-1+1 - ממש משתלם, אבל… פעמים רבות מאחורי המבצע מסתתר תאריך תפוגה שהוא מעבר לפינה… או סתם ניסיון של הקמעונאי להיפטר מסחורה כי גם העיניים שלו היו גדולות מדי...
שנית, מעקב. מה המצב אצלנו? אפשר לערוך רישום במשך מספר ימים, שבוע-שבועיים, על מה מצבנו - כמה מזון נשאר בסיום ארוחה? האם באופן קבוע נשאר סוג המזון הזה בסיום הארוחה? מה וכמה עובר מהמקרר ישר לפח? אולי אפשר זמנית להפסיק לקנות את המוצר כי כבר "אין ביקוש" בבית? אולי אפשר להפחית?
שלישית, סדר במקרר ובארונות המטבח מעת לעת, יכול לחשוף את מימדי התופעה… קופסאות עם שאריות מזון (טרי)? - מקומן מקדימה, חומרי גלם עם תאריך תפוגה רחוק, מאחור. ירקות ופירות מהקניה הקודמת - מקדימה, החדשים, מאחוריהם, כנ"ל ביצים, רטבים, דברי חלב ומוצרי "מדף" אחרים.
רביעית ואחרונה חביבה, לפני שזורקים את תכולת המקרר לקומפוסט - מסתכלים עליה:
יוגורט שפג תוקפו יכול להפוך ל… לבאנה.
פירות בשלים מדי או רכים מדי - לגלידה, לשייק, למרק פירות - ליפתן כמו של פעם, עוגה, ואף לדר או ריבה אם מדובר בכמות שמצדיקה את הטירחה…
ירקות רכים ועייפים (פרט למלפפונים), או קליפות מכל סוג שהוא (פרט למלפפונים) - יהפכו בשמחה למרק, ואפילו לאבקת מרק ביתית* שניתן לשמור אותה לזמן רב.
עודפי ירקות - ניתן להחמיץ בתהליך פשוט וכך הם יישמרו לאורך זמן.
מעגבניות ניתן להכין רוטב ולהקפיא.
אם אתם מתכננים להיעדר מהבית למספר ימים או יותר - תכננו את הקניות והבישולים כך שלא יישארו שאריות להחמיץ או להתקלקל במקרר. ניתן: א. להציע לשכנים, ב. אם אתם נוסעים להתארח, בארץ, קחו איתכם מה שאפשר וכך תתרמו להכנת הארוחות במקום בו אתם מתארחים. ג. החמיצו או שמרו בדרך אחרת את הירקות והפירות.
*ניתן לייבש בתנור אפייה רגיל, בחום של כ-50 מעלות
אז... מה הרעיון שלכם לצמצום זריקת מזון?
לחם ישן יכול להיות לפירורי לחם או קרוטונים.
לדעתי גם ככל שמבשלים יותר עם חומרי גלם ופחות אוכל קפוא, אפשר לשים לב לצריכה ברמה טובה יותר.